Składniki na naleśniki:
- 250 ml Piwa (najlepiej słodsze jasne)
- 1/2 wody
- 150g mąka
- jajko
- szczypta sói
Składniki na farsz:
- makrela wędzona
- natka pietruszki
- 1/3 szklanki piwa
- jajko
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:Naleśniki:
-Wsypujemy mąkę do wysokiego naczynia wlewamy piwo, wodę, wbijamy jajko i szczyptę soli. -Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto musi być lejące jak śmietana.
-Naleśniki smażyć na średnio rozgrzanej teflonowej patelni z dwóch stron.
Farsz:
-Makrelę oczyszczamy z ości
-Siekamy natkę pietruszki (tylko listki), dodajemy do makreli.
-Dodajemy piwo, jajko, szczyptę soli, pieprzu i dokładnie mieszamy.
Teraz nadziewamy naleśniki farszem:
Przed podaniem podsmażamy na masełku i kładziemy łyżeczkę śmietany na naleśniku. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz