poniedziałek, 6 lutego 2012

Naleśniki z makrelą
Składniki na naleśniki:
 - 250 ml Piwa (najlepiej słodsze jasne)
 - 1/2 wody
 - 150g mąka
 - jajko
 - szczypta sói
Składniki na farsz:
 - makrela wędzona
 - natka pietruszki
 - 1/3 szklanki piwa
 - jajko
 - sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
 Naleśniki:
-Wsypujemy mąkę do wysokiego naczynia wlewamy piwo, wodę, wbijamy jajko i szczyptę soli. -Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto musi być lejące jak śmietana.
-Naleśniki smażyć na średnio rozgrzanej teflonowej patelni z dwóch stron.
 Farsz:
-Makrelę oczyszczamy z ości
-Siekamy natkę pietruszki (tylko listki), dodajemy do makreli.
-Dodajemy piwo, jajko, szczyptę soli, pieprzu i dokładnie mieszamy.

Teraz nadziewamy naleśniki farszem: 





Przed podaniem podsmażamy na masełku i kładziemy łyżeczkę śmietany na naleśniku. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz