- 400g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 średnie bakłażany
- 1 duża cebula
- sos pomidorowy (przepis na tym blogu)
- cynamon, sól, pieprz.
- pół szklanki bulionu
- oliwa
Składniki na sos beszamelowy:
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 300ml mleka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 garście startego twardego sera (np parmezan)
- szczypta gałki muszkatołowej, soli
Sposób przygotowania:
- kroimy bakłażany w plasterki solimy i odstawiamy na 15 min.
- rozgrzewamy oliwę w rondelku, wrzucamy cebule i mieszamy do zeszklenia.
- dodajemy mięso solimy mieszamy, dolewamy bulionu i dusimy aż mięso będzie dobre.
- wlewamy przygotowany wcześniej sos pomidorowy doprawiamy, dusimy do zredukowania wody i odstawiamy
- cukinie płuczemy i grillujemy na patelnie grillowej
- wykładamy naczynie żaroodporne warstwą cukinii, mięsem.
- w garnuszku grzejemy mleko. W drugim garnuszku na bardzo małym ogniu roztapiamy masło dodajemy mąkę, jajka (mieszając cały czas trzepaczką) na koniec dolewamy mleko, dosypujemy ser, doprawiamy i mieszamy do zgęstnienia.
- naszą zapiekankę zalewamy sosem beszamelowym i wstawiamy do piekarnika. pieczemy ok 40min w 180 stopniach. Smacznego!
Wspaniale komponuje się czerwone wino do tego obiadu:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz